20 febr.

L’augment de la longevitat és una realitat i la societat té un repte: crear les condicions òptimes que ens permetin arribar a edats avançades en bones condicions de salut global i això significa a nivells tant biològics, psicològics com socials.

Sabem que amb l’envelliment s’inicien processos de deteriorament gradual d’òrgans i les seves funcions associades i sabem també que moltes malalties, com certs tipus de demències, malalties articulars, cardíaques i algun tipus de càncer, es poden associar a l’envelliment.

Els professionals de la salut defensen l’activació com la font de prevenció i que cal promocionar i difondre els programes preventius perquè es posin a l’abast de la població.
Quart no se’n desentén i aposta per donar cabuda a aquest tipus d’activitats dirigides per professionals.

Activitat Física

Enguany és el 8è any que setmanalment s’ofereixen sessions de gimnàstica física adreçada a la gent gran. Les sessions són dirigides per Fisioterapeutes de Jubilus (www.jubilus.cat). Aquest 2016 se segueixen fent dues sessions setmanals (cada dilluns i dijous de les 9:30 a les 10:30 al Local Social).

Hi ha limitacions motores produïdes per l’envelliment que tenen afectes en l’activitat de la vida diària i amb risc d’aïllament social i es coneixen els beneficis de la pràctica d’activitat física moderada i controlada.

Salut Cognitiva

Com a novetat, aquest any l’Ajuntament ha apostat també per un programa de salut cognitiva sota un format d’un Taller de Manteniment de la Memòria.

Sabem que no hi ha definicions úniques ni universals de la memòria i que la biologia i la psicologia investiguen el seu funcionament. Utilitzant la metàfora de l’ordinador, podem dir que la memòria és un sistema de processament de la informació i que l’hipocamp n’és l’organitzador.

La memòria forma part de les capacitats superiors mentals o intel·lectives com el pensament abstracte, el judici, l’orientació o el llenguatge. En l’envelliment cognitiu, entre d’altres, es produeix una disminució de la memòria recent, es manté la que s’anomena de treball i la de fets passats. A més, hi ha dificultat per fer diferents tasques alhora i un alentiment psicomotriu, tot i això es manté la capacitat de comunicació.

Hem de distingir sempre entre les anomenades alteracions benignes de la memòria de les patològiques.

En l’encaix de les benignes hi trobem: persones amb queixes aïllades de la memòria i presència de normalitat als test cognitius breus. Aquestes alteracions corresponen a un dèficit cognitiu molt lleu, el seguiment clínic no dóna evidència d’empitjorament i hi ha una bona resposta als programes preventius en format de tallers pel manteniment de la memòria.

En canvi els indicadors de les alteracions patològiques de la memòria són: alteració de la vida social, dificultats d’expressió i per a poder fer qualsevol tipus d’activitat, alteració del pensament abstracte, alteració de la capacitat de decisió i pèrdua de la funció executiva. En aquí és requereix intervenció mèdica i programes especialitzats d’estimulació cognitiva.

Amb l’objectiu que Quart disposi d’un programa preventiu i amb el suport de l’Ajuntament, es porta a terme des del passat mes de Gener aquest taller de manteniment de la memòria que finalitzarà el mes de desembre.

S’adreça a la Gent Gran del Municipi que vulgui fer un treball de manteniment i prevenció.

Les sessions són setmanals (cada dimecres al Local Social, de les 15:15 a les 16:15) i es busca fer un treball mental, reforçar l’autoestima i les relacions socials en un ambient distès.

A tots aquells que en tenen hàbit, us animem a seguir i a tots aquells que encara no el tenen, us animem a venir!

Maria Rosa Coromina Psicòleg.
Directora de Jubilus Gerontologia