L’augment de la longevitat és una realitat i la societat té un repte: crear les condicions òptimes que ens permetin arribar a edats avançades en bones condicions de salut global i això significa a nivells tant biològics, psicològics com socials.

Sabem que amb l’envelliment s’inicien processos de deteriorament gradual d’òrgans i les seves funcions associades i sabem també que moltes malalties, com certs tipus de demències, malalties articulars, cardíaques i algun tipus de càncer, es poden associar a l’envelliment.

Els professionals de la salut defensen l’activació com la font de prevenció i que cal promocionar i difondre els programes preventius perquè es posin a l’abast de la població.
Platja d’Aro no se’n desentén i aposta per donar cabuda a aquest tipus d’activitats dirigides per professionals.

Salut Cognitiva

Enguany es fa l’onzena edició de tallers de manteniment de la memòria amb sessions setmanals els divendres al Centre Cívic Viçenç Bou i a Cala Rafaela de Castell d’Aro.
Les sessions estan dirigides per psicòlegs especialitzats de Jubilus Gerontologia (www.jubilus.cat) i amb el suport de l’Ajuntament de Castell – Platja d’Aro.

Aquesta activitat s’adreça a la Gent Gran del Municipi que vulgui fer un treball de manteniment i prevenció. Els interessats es poden adreçar al Centre Cívic per més informació,
conèixer les dates d’inscripció i els horaris.

Sabem que no hi ha definicions úniques ni universals de la memòria i que la biologia i la psicologia investiguen el seu funcionament. Utilitzant la metàfora de l’ordinador, podem dir que la memòria és un sistema de processament de la informació i que l’hipocamp n’és l’organitzador.

La memòria forma part de les capacitats superiors mentals o intel·lectives com el pensament abstracte, el judici, l’orientació o el llenguatge. En l’envelliment cognitiu, entre d’altres, es produeix una disminució de la memòria recent, es manté la que s’anomena de treball i la de fets passats. A més, hi ha dificultat per fer diferents tasques alhora i un alentiment psicomotriu, tot i això es manté la capacitat de comunicació.

Hem de distingir sempre entre les anomenades alteracions benignes de la memòria de les patològiques.

En l’encaix de les benignes hi trobem: persones amb queixes aïllades de la memòria i presència de normalitat als test cognitius breus. Aquestes alteracions corresponen a un dèficit cognitiu molt lleu, el seguiment clínic no dóna evidència d’empitjorament i hi ha una bona resposta als programes preventius en format de tallers pel manteniment de la memòria.

En canvi els indicadors de les alteracions patològiques de la memòria són: alteració de la vida social, dificultats d’expressió i per a poder fer qualsevol tipus d’activitat, alteració del pensament abstracte, alteració de la capacitat de decisió i pèrdua de la funció executiva. En aquí és requereix intervenció mèdica i programes especialitzats d’estimulació cognitiva.

Maria Rosa Coromina
Psicòleg. Directora de Jubilus Gerontologia