La meitat dels avis de més de 75 anys de Caldes haurien de rebre suport en les tasques de la llar

Ho conclou un estudi sobre la gent gran encarregat per l’Ajuntament

La gran majoria de persones de més de 75 anys de Caldes de Malavella tenen l’habitatge en condicions favorables per viure-hi, però més de la meitat seria recomanable que rebessin suport en les tasques bàsiques de la llar, un concepte que pot incloure activitats com ara cuinar, rentar-se, desplaçar-se i fer gestions a bancs o amb l’administració. Ho conclou un estudi sobre la gent gran encarregat per l’Ajuntament i que ha servit per detectar quina és la realitat dels avis al municipi i detectar urgències.

L’estudi, elaborat per l’empresa Jubilus, es va presentar dijous. Es va fer amb vuit objectius, entre els quals hi ha la detecció de situacions de risc, la prescripció de recomanacions personalitzades per a cada cas, tenir una radiografia de la situació actual i recomanacions a l’Ajuntament sobre què fer per cobrir les necessitats d’aquest sector d’edat. Es va fer una enquesta del gener al març a un 70% de les 472 persones de més de 75 anys empadronades al municipi. L’altre 30% o havien mort, o viuen en residències, o no han volgut respondre o no han estat localitzades. De les dades destaca que més d’un 60% són persones que no tenen cap tipus de dependència detectada, i la gran majoria (un 97%) tenen l’habitatge en bones condicions d’habitabilitat. No obstant això, a més de la meitat (52%) els aniria bé tenir suport en les tasques de la llar i a un 20% els caldria rebre serveis d’atenció personal. Un 19% dels avis viuen sols i la resta ho fan en parella o amb la família. La població més envellida es concentra al nucli urbà i a les urbanitzacions del Llac del Cigne i Can Carbonell. Quant a recomanacions, es proposa augmentar la teleassistència i oferir un espai de referència on es puguin fer diagnosis i seguiments de les necessitats d’aquestes persones.

Veïns de més de 75 anys.
– 472 (7,78% població). 207 (62%) són dones i 128 (38%) són homes

Convivència a la llar. – Unipersonals: 62 (19%)
– Amb parella o família: 273 (81%)

Serveis d’atenció a domicili. – Seria recomanable rebre serveis d’atenció de suport a la llar: 208 (52%)
– Necessiten ajut d’atenció personal: 79 (20%)
– Són usuaris de serveis d’atenció a domicili: 27 (2%)
– Sense recomanació: 158 (26%)

Graduació de dependència. – Són independents: 206 (61%)
– Tenen dependència total: 12 (4%)
– Tenen dependència greu: 4 (1%)
– Tenen dependència moderada: 14 (4%)
– Tenen dependència lleu: 99 (30%)

Habitabilitat. – Tenen l’habitatge en condicions favorables: 326 (97%)
– Tenen l’habitatge en condicions desfavorables per viure-hi: 9 (3%)

DAVID BRUGUÉ. Caldes de Malavella. Vilaweb. El Punt.