[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_opacity=”0.5″ border_style=”solid”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Una part important resideixen en pisos que no estan en bones condicions

Les 282 persones majors de 70 anys domiciliades a Banyoles han estat objecte d’un estudi personalitzat sobre la situació en què estan. El treball, que no té precedents coneguts a Catalunya, ha permès saber, per exemple, que tan sols un 2% del col·lectiu té «un nivell de fragilitat visible», mentre que la majoria (un 52%) estan prou bé com perquè només calgui fer-ne un seguiment. Una part significativa dels avis que viuen sols (entre un 15% i un 20%) no tenen l’habitatge en condicions.

Dona i en un estat prou bo per poder continuar vivint sola.

Aquest seria, a grans trets, el perfil de la persona gran que viu sola a Banyoles, segons es desprèn del treball. A la ciutat, però, hi ha situacions minoritàries molt menys satisfactòries, com ara que un 2% necessiten suport de manera urgent o que entre el 15% i el 20% viuen en cases que s’haurien de condicionar, sobretot des del punt de vista arquitectònic. Sovint aquestes persones podrien sortir soles al carrer però no ho poden fer perquè han de baixar massa escales, per exemple.

[/fusion_text][fusion_text]L’estudi l’ha realitzat l’empresa Jubilus per encàrrec del Consorci de Benestar Social de Banyoles – Pla de l’Estany i es basa en un treball de camp fet a finals de l’any passat en el marc del projecte Fem companyia. Abans, ja s’havia elaborat una recerca similar en l’àmbit de pobles de la comarca. El material ha de servir per decidir les futures accions a emprendre –va assenyalar ahir, en la presentació del document, el president del consorci i alcalde de Banyoles, Pere Bosch– tot i que els
casos greus detectats en el treball de camp ja es van posar immediatament en les mans dels serveis socials.

En el moment de recollir les dades, a Banyoles hi havia 282 persones majors de 70 anys vivint soles. Si es compten les parelles d’aquesta edat que viuen juntes però sense cap més companyia, el nombre puja a 384. Una tercera part són dones, un fet comú a tot arreu. La majoria (el 74%) són prou independents com per continuar vivint en solitari. De la resta, un 22% necessiten atenció i en el moment de detectar-los no tenien cap suport.

Basant-se en les indicacions de la llei de dependència, la població estudiada s’ha dividit en tres grups, segons les necessitats d’atenció: d’alt risc, per la qual cosa es van comunicar aquests casos immediatament als serveis socials (el 2% esmentat anteriorment); de risc moderat, és a dir, persones que requereixen un seguiment (el 46%), i de risc lleu, per als quals es recomanen tan sols accions preventives (el 52 %). Maria Rosa Corominas, la tècnica de Jubilus que va donar a conèixer l’informe, va recomanar que s’actuï principalment en el segment de risc moderat –en el qual trobem gent prou autònoma– per evitar que passin al següent nivell. «L’objectiu ha de ser que puguin passar la vellesa a casa seva, dignament», va concloure Corominas.

RAMON ESTÉBAN. Banyoles

Veure publicació original al diari Vilaweb en PDF

El 5% de les persones grans que viuen soles necessiten ajuda per subsistir. Diari de Griona. 17 d’abril 2007

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]