Ens adherim a la iniciativa per pal·liar els efectes del confinament, a persones afectades per malalties neurodegeneratives i als seus cuidadors. Eina i recurs estimulatiu a través de la musicoteràpia.

Neix el projecte #Compassats, per acompanyar amb activitats musicoterapèutiques als afectats d’Alzheimer durant el confinament pel Covid19

Barcelona, 14 d’abril de 2020.- Musicoterapeutes i músics voluntaris s’han unit desinteressadament per acompanyar els afectats d’Alzheimer i els seus cuidadors, fent-los arribar  suggeriments terapèutics acompanyats de música, ara que no poden relacionar-se més enllà de casa.

La iniciativa, que s’ha posat en marxa a través de la pàgina web www.compassats.com i de les xarxes socials amb el hastag #compassats, s’ha impulsat, de manera voluntària, des de Singular. Música y Alzheimer, una consultora especialitzada en musicoteràpia per a persones afectades de demències i els seus cuidadors.

A través de les xarxes socials (Facebook, Twitter i pàgina web) i mitjançant petits vídeos, es proposen diverses activitats amb base musicoterapèutica, pensades per estimular aspectes socials, cognitius i físics, i millorar el benestar de cuidador i afectat.

Les activitats van precedides d’interpretacions musicals gravades per músics voluntaris (aficionats i professionals), de totes les edats i estils, que aporten el seu talent i escalf per fer arribar els beneficis de la música a casa dels afectats per l’Alzheimer.

La iniciativa, que va néixer de manera molt senzilla, ha anat creixent en pocs dies amb l’adhesió de més d’una vintena d’organitzacions, professionals i persones del món de la salut, la televisió, el periodisme i l’àmbit cultural, que hi estan donant el seu suport.

Mónica de Castro, musicoterapeuta clínica impulsora d’aquest projecte, explica que “la idea va néixer de la meva inquietud davant la suspensió sobtada dels programes de musicoteràpia que fem habitualment en centres de dia, hospitals de dia i residències, amb persones que viuen un procés de demència, conscient dels beneficis que els hi reporten”.

“Sabent l’impacte que té pel benestar del cuidador conviure amb una persona amb deteriorament cognitiu, i el repte que pot representar en un moment així, vaig valorar la possibilitat d’arribar no només a les persones a qui acompanyem regularment, sino a la resta d’afectats de demència i cuidadors, que ara estan a casa confinats, i que són molts”, afegeix.

Organitzacions que donen suport a Compassats:

 • Fundació Pasqual Maragall
 • Fundació Catalunya La Pedrera
 • Alzheimer Catalunya
 • Fundació ACE
 • Federació d’Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Catalunya
 • Associació de Familiars d’Alzheimer de Barcelona
 • Associació de Familiars d’Alzheimer de l’Hospitalet de Llobregat
 • Associació de Familiars d’Alzheimer del Baix Llobregat
 • Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer del Maresme
 • Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer d’Osona
 • Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya
 • Societat Catalana de Gestió Sanitària,
 • Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic
 • Jubilus Gerontologia
 • Taller de Músics
 • Escola Superior de Música de Catalunya
 • Sociedad Española de Intérpretes o Ejecutantes de España
 • Signaturit
 • Antics Alumnes Associats Casp
 • AVATIC Abogados
 • Banda Sonora Vital
 • Gemma Bruna Comunicació

 

Persones que han donat un recolzament especial:

 • Begoña Alberdi, soprano
  Dani Alegret, membre d’Els Amics de les Arts
  Mercè Boada, neuròloga
  Salvador Brotons, compositor i director d’orquestra
  Immaculada Fernández, presidenta de la Federació d’Associacions de Familiars Malalts Alzheimer Catalunya (FAFAC)
  Núria Gago, actriu i escriptora
  Xantal Llavina, periodista i presentadora
  Cristina Maragall, presidenta de la Fundació Pasqual Maragall
  Quim Masferrer, actor
  Melissa Mercadal, presidenta de la Federació Mundial de Musicoteràpia (WFMT)
  Roger Padullés, tenor
  Santi Serratossa, bateria de Gossos
  Natxo Tarrés, cantant de Gossos
  Pere Vallribera, actor

Web: https://compassats.com (cada dia s’anirà penjant un vídeo)

Twitter: https://twitter.com/compassats (@compassats)

Facebook: https://www.facebook.com/compassats/?modal=admin_todo_tour